Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Blumen_(serie_filatélica) Cardioglossa_dorsalis Catedral_de_Santa_Sofía_de_Nóvgorod Blarina Belmonte_de_San_José Carlo_Carrá Chanodichthys_mongolicus Buzinovskaya Bactra Brunswick_(Wisconsin) Cabo_Malin Caaguazu_(ciudad) Beata_(desambiguación) Ben_Clark Año_704 Briant Catedral-Basílica_de_Nuestra_Senora_de_El_Pilar Bentley_Systems Bayonetta_2 Brabante_Flamenco CV-306 Calabriano Cantón_de_Alaigne Baia_de_Todos_os_Santos Biblioteca_central_de_Taiwan Castillo_de_los_Sotomayor_Zúniga_y_Madroñiz_(Belalcázar) Castro_Camera Bosniocroata Bmibaby Campana_VDP Cabanas_Raras_(Leon) Cantón_de_Marseille-en-Beauvaisis Bob_Brown_(fútbol_americano) Brachytarsophrys_platyparietus Badou_Ezaki Calle_peatonal Batalla_de_Quíos Baco_de_Aldaya Bandera_de_Artigas Beaumetz_les_Aire Buzz_Aldrin Campeonato_Mundial_de_Atletismo_de_1983 Carex_helodes Cantón_de_Grecia_(Costa_Rica) Cataluña,_nuevo_estado_de_Europa Carlos_Antunez_González Bartolomé_estupinan_cabeza_de_vaca Carbúnculo_(heráldica) Año_354_adC Blasco_Ibáñez Basilica_de_Santa_Maria_de_Mataró Cabildo_insular_de_tenerife Cearbhallain_(arpista) Castillo_de_San_Juan_de_las_Águilas Calochilus_cupreus

html map