Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Barrou Badminton_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Pekin_2008 Ceterach_officinarum Calzada_de_Oropesa Cardamine_bulbosa_f._fontinalis Centro_de_Estudios_Superiores_de_México_y_Centroamérica Cancer_de_pulmon Celarier Batalla_de_Ruvo Casa_Jüpner Cabildo_eclesiástico_(Molina_de_Aragón) Centro_politécnico Bundesversammlung Cabo_de_las_Virgenes Canamones Cebanico Banjo-Tooie Bulbinella_yedoensis Caryocar_tomentosum Canizal_(Zamora) Bohemian_rhapsody Bouvardia_triphylla Banda_Municipal_de_Música_de_Barcelona Cagalera Bajo_California_el_limite_del_tiempo Back_to_the_future_the_game Bhaisajyaguruvaidūryaprabha Camps_en-Amienois Catasetum_brenesii Azucareras Carlos_Martinez_Alonso Azul_(buenos_aires) Bagasara Carex_canescens_subsp._brunnescens Camara_de_Comercio Carme_Barbarà Canedo_(León) Beta-caroteno Canton_de_Abondance Castillo_de_glenarm Bandera_de_Guinea-Bissáu Belsito Carretera_de_la_Cordialidad Calcolitico_en_la_Península_Ibérica Carlos_Wood_Tailor Buffy_la_cazavampiros_(7_temporada) Bufo_bufo Catedral_de_la_Campina Cephalopoda Bethany_(Oklahoma) Calamagrostis_freticola Billy_bean Canones_de_Mozart Campeonato_de_Hungria_de_Ciclismo_Contrarreloj Catedral_Basilica_de_Nuestra_Senora

html map