Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Maria_Cristina_del_Pino_Segura_Gómez Proyeccion_isométrica Purva_Champarán Lluís_Guilera Masa_madre Mawpat Luke,_yo_soy_tu_padre Medellín_(España) Matt_White Gran_Ducado_de_Wurzburg Marcos_Ana Gog_(biblia) Psicopatía_del_sexo Maria_Dolores_Calvet_Puig Línea_M-010_(Bahía_de_Cádiz) María_Jose_Gonzalez_de_Solá Machlas Gosho_ha_Hyoho_Niten_Ichi-ryū Gonzálo_Vega Prasium_stachydium Lou_de_Olivier Marco_Antonio_Banos_Martinez Mafia_de_terciopelo Pycnomma_semisquamatum María_Francisca_de_Austria Menemtrucho Manuel_Eguilior_y_Llaguno Liz_Murray Grandes_Antillas Prosa_medieval_española María_Lupita_García_Zavala Martín_Cortés_de_Albacar Memoria_de_España Manuel_Román_de_Aulestia Megalognatha_femoralis Mar_de_Uwa Luis_Hurtado_de_Mendoza_y_Pacheco Liv_arnesen Radio_Del_Plata Gonzalo_J_Facio_Segreda Los_100_+_pedidos_del_2004 Maniakkide_Tänav Gorgopas Raider Gran_Premio_Raymond_Impanis Maceo Primera_división_espanola_2003/04 Mamma_Mia!_(musical) Maisons_du_Bois-Lièvremont Production_I_G Raymond_Briggs Procesamiento_del_lenguaje_natural Louis_Ovide_Brunet Mercedes-Benz_R107 Mian_Mian

html map