Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Mime_Jr. Andrias_davidianus Molde Angraecopsis_pobeguinii ICat_FM Historia_de_Japon Henschel Antonio_Sanchez_Pacheco Humanismo_en_Espana Argemiro_Veiga Hugo_Black Guapa_(album) Anatomia_y_Fisiología_Externa_de_los_Insectos Ascium_norantea Angélica_Gavaldon Idioma_busa_(Nueva_Guinea) Hipnogogico HD_93129 Guillem_Galceran_de_Cartella Argentina_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Seul_1988 Hector_Pellegrini Autovía_del_Eje_Pirenaico Aurignac Movimiento_Islamico_de_Uzbekistan Anillo_perimetral Associazione_Calcio_Prato I_A_E Asperula_galioidea Artilleria_naval Hawkgirl Arrondissement_de_Rambouillet Ano_Liturgico Arancha_Sánchez_Vicario Antonio_Guill_y_Gonzaga Montsurs Montpelier_(Indiana) Aurelio_Macchi Hamza_ibn_Ali_ibn_Ahmad Anhalonium_elongatum HMS_Seal_(N37) Astet Autopista_del_atlántico Hamilton_Ricard Happosai Angelica_intermedia Araceli_Morales_López Antonio_Díaz Asociacion_Argentina_de_Vexilologia Arteria_recurrente_anterior_del_cubito Apteropteris Honda_N_series Aves_en_el_santuario_historico_de_machu_picchu Hyparrhenia_rufa Guillermo_Durando Autopista_del_Oeste

html map