Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Ramón_de_Cala Mahāvisṇu Gochiruzeru Los_Reyes_de_la_Pista_(Peru) Malacothrix_californica Meridiano_176_oeste Microrregiao_de_Jacarezinho Rebutia_villazonensis Matatoʻa Ramón_José_Velásquez Línea_Verde_(Metro_de_Lisboa) Manolo_Garcia_Garcia-Pérez Louis-Joseph_Vicat Microrregion_de_Santo_Antônio_de_Pádua Puerto_de_Coatzacoalcos Gonzalo_Ramirez Maghinardo_Pagani Mecatlan Maria_Manuela_de_Avis Manteca_de_raiz_de_orris Reaccion_thermidoriana Grestest_Hits_1987_1997 R_A._S._H. Microscopio_(astronomia) Lupo_Quinonez Lyapunov_estable Michael_Powell_(cineasta) Mariano_Lazcano Miamisburg_(Ohio) Rafa_Freire Pyongan ROCK_Linux Mazières_en-Gatine Páramos_(comarca) Regina_Blandon Lotus_100T Protonotario_Apostólico Reacción_de_Wagner-Jauregg María_Teresa_Barro_Muñoz-Ortíz Mahamadou_Diarrà Maials_(Lerida) Grados_celsius Radio_e_televisao_caboverdiana Problema_ecológico Miliaceae Lobulotomía_cerebral Prospect_Park_(Pensilvania) Mafia_italiana Microbio Luis_Gerardo_Villanueva_Monge Radal_7_Tazas Rally_de_Ypres Macfadyena_cynanchoides Louteridium Rabo_de_macaco

html map