Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Urraca_Gómez Restauradora Revista_Diplomacia Roger_Tsien SJZ Gloriosa_virescens_var_grandiflora Unción USS_Rochester_(CA-2) Roblox Tres_anclados_en_Paris Gathocles_angulifer Trois_Palis Gabriel_Cualladó Incendio_forestal_de_Málaga_en_2012 Fáctico Municipio_de_Crystal_(condado_de_Oceana,_Míchigan) Trichotomoxia_demarzi Usechimorpha_montanus Impactos_del_cometa_Shoemaker_Levy_9 Trichogoniopsis Triángulo_de_la_vida Revolucion_en_Estados_Unidos François-Joachim_de_Pierre_de_Bernis Rosa_mandonii Muse_(desambiguación) Rio_Volta_Blanco Glyceria_pendulina Municipio_de_Deerfield Gaillardia Remision_espontánea Municipio_de_Owosso_(Míchigan) Rottboellia_compressa Revuelta_de_abril_de_1965 Rubén_Plaza_Molina Rhinocarpus_excelsa Reticencia General_Catalogue_of_Variable_Stars Freddy_Bernal_Rosales Universidad_de_Roma_“La_Sapienza” Imperio_elamita Giovanni_Braschi Rugby_League_Football S/2003_J_5 Rio_irawadi Go-motion Fukutoku-Okanoba Ryōta_Ōsaka Muscari_comosum_subsp._courtilleri Municipio_de_Ray_(condado_de_Franklin,_Indiana) Iglesia_San_Pablo_de_Estrasburgo Rik_Evens Ricardo_Alvarez_(futbolista) Incilius_chompipe Gallego_Burin UNIFFAC

html map