Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Estación_de_Moncada_y_Reixach Extranez Estación_Centeno Francisco_Enrique_de_Montmorency-Luxemburgo Estadio_Iván_Elias_Moreno Electrificación_del_Caroni Estación_de_bastille Estadística_demográfica Estadio_Karaiskákis Estació_de_Rubí El_Ferrocarril_en_el_Paraguay Etudes_Tableaux,_Op_33_(Rajmaninov) Facultad_de_Bellas_Artes_de_Granada Elecciones_presidenciales_de_Costa_Rica_de_1990 Eras_cronológicas Francisco_Pagazaurtundua Football_Association_of_Malaysia Familia_caucásica Else_Lasker_Schuler Fotoiniciador Felix_Carlos_Real Explotación_minera Ermita_de_Nuestra_Señora_del_Amparo_(Cumbres_Mayores) Eymeric Episkopi_FC Elecciones_autonomicas_andaluzas_de_2000 Footjob Escudo_de_dakota_del_norte Favonigobius_melanobranchus Facultad_de_Psicologia_de_la_UNMSM Evolución_de_los_Mamiferos Endel_Taniloo Escuadrón_Aéreo_n._3_de_la_Fuerza_Aérea_Uruguaya El_nino_del_árbol Embalse_del_Amadorio Forbestown_(California) Epipactis_violacea Faust_Rocha Estacion_de_Líria_(Renfe) Fiesta_del_Fuego Emblica_arborea Estadio_José_Rafael_Fello_Meza Espíritu_del_mal Fosa_Peruano_Chilena Facultad_de_humanidades_y_ciencias Felicien_Menu_de_Ménil Fontanier_de_Vassal European_Aerobatic_Championship Estación_de_Fabra_i_Puig/San_Andrés_Arenal El_mal_trago_de_Obélix Esther_Hart Enrique_Pèlach Fenestraja_sibogae Forallac_(Gerona) Francisco_Fagoaga

html map