Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Carpasio Billbergia_spacelata Carpe_diem_(album) Berezo_negral Basílica_de_Santa_Engracia_de_Zaragoza Cabezabellosa_(Cáceres) Birgerius_microps Being_Flynn Big_L CF_Tucanae Castros_de_Ávila Catedral_de_resistencia Bencenico Bandera_Telefonica Bunza Carlos_Alberto_Burundarena Campeonato_mundial_de_esgrima_de_2006 C.E.Calderón Celda_de_Edison-Lalande Castillo_de_ludlow Camion_de_bomberos Bad-land Batallas_del_Cabo_de_San_Vicente Basal_(filogenia) Calabaza_maltesa Blumenau Benjamin_Sehene Bursera_microphylla Bioestratinomia Bruceville-Eddy Candalo Barbie_(Peliculas) Carlos_Hernandez_(deportista) Buffy_Cazavampiros_8ª_temporada Boikoponura Cento Año_614 Cannabis_ruderalis Basia_A'Hern Biologo_molecular Beatriz_Pages_Rebollar Año_1758 Bautismo_por_inmersion Brommat Bandera_de_la_union_europea Candes_Saint-Martin Bear_Creek_(Texas) Carga_de_pago Bateria_(Música) Barilius_mesopotamicus Cambiarás_(álbum) Carta_a_Soderini Basílica_Menor_de_Nuestra_Señora_de_Chiquinquira_(Maracaibo) Carolina_Ângelo Centro_terapeutico_Mare_Nostrum

html map