Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Confederacion_Granadina Whistle_register Value-added_reseller Zidovudina Vampyrisme_necrophilie_necrosadisme_nècrophagie Colombia_tiene_talento_1 Volcan_Yasur Colina_de_Mamáev Claude-Joseph_Desiré_Charnay Vilar_de_Peregrinos Clytoscopa Christian_Martínez_(deportista) Al-Mahalah_Trípoli Acueducto_de_San_Antón Constitucion_de_la_Segunda_Republica_espanola Vasily_Petrovich_Stasov Acción_Colectiva Acer_zhongtianoense Visäte Codonoraphia Chloraea_teixeirana Zhovtneva_Revoliutsiya AOD Chaubardiella Cilla_(mitologia) XV_Distrito_Electoral_Local_del_Distrito_Federal Ciclo_del_combustible_nuclear Adi_Shesha Acraeini Yuge Virgilio_García Abou_Talha Agrostis_nobilis Volcan_Purace_(Cauca) Clausura_(informática) Aj_Muhlach Valle_de_Villaverde Condado_de_Yilan_Taiwan Acampe_mombasensis Close_to_Metal Vehiculo_verde Willie_Colón Aderus_brastaginus Charles_Arbuthnot Cinematografía_de_terror_gotico Actividad_solar Chimpun Vulpes_xanthura Condado_de_Lences Cocido_madrileño Valencia_Estació_del_Nord Albert_Ritchie Válvula_de_expansion_termica A_Braun Wuiswell_Isea

html map