Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Buronzo Camino_de_Oregón Charaka-samhita Balbinos Bernardo_Zenale Calamocha_(Teruel) Caucalis_lucida Calle_de_Alfonso_XII_(Madrid) Cayuse_(Oregón) Canto_para_una_semilla_(álbum_de_1978) Banco_Confederado Bandera_de_Baskortostán Bartolomé_esteban_murillo Barkhan Catch_wrestling Blue_Hills_(Connecticut) Bay_to_breakers Cazalla_de_la_Sierra_(Sevilla) Bad_Magick Cantón_de_Cadillac Buchón_colitejo Cercofaninos Catedral_de_San_Esteban_de_Toulouse Basilica_de_santa_maria_(portugalete) Basal_(filogenética) Brazos_de_la_Via_Láctea Cañada_de_los_pájaros Caradhras Batalla_de_los_arboles_caídos Braquícero Cecilia_Paulina Canal_28_TV Babakotia_radofilai Cecil_Ernest_Claude_Fischer Caracteristicos Bicácaro BuenosAiresLibre Campbelltown Catálogo_de_obras_de_Dvorák Boismé Billo_frometa Cerros_volcanicos_de_Canamares Brother_Where_You_Bound Brooks_Sports Bancroftia Biscutella_auriculata Carta_de_Colon_al_escribano_de_racion Bettainvillers Begonia_rotundifolia Castillo-Fortaleza_de_Santa_Pola Challenger_de_Fergana_2013 Canitas_de_Felipe_Pescador Carrere Castlevania_Legends Castel_Nuovo

html map