Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Estación_de_Bénesse-Maremne Edward_Johnston Estación_de_Camorritos El_Siglo_de_Torreón FAYUR_Beslan Flagellicaudata Federacion_de_Entidades_Religiosas_Evangelicas_de_España Eleazar_Mejía_Álvarez_(Itagüí) Ferrocarriles_metropolitanos_de_Buenos_Aires Església_dels_Evangelis_Ple Epipsammia Fiat_TC_2000 Fluidos_extracelulares Escape_(canción) Extraordinary_rendition Estados_intersexuales Embarcación_nodriza Emmanuel_Agyeman_Badu Encantada_La_historia_de_Giselle Filipo_ii_de_macedonia Estadio_Ciudad_de_Valencia El_silencio_(album) Emydorhynchus El_cristo_roto Familia_criminal_de_Philadelphia Elygea Fianna_Fáil Electron_secundario Fideo_de_arroz Festival_de_Titirilquén Escuela_Normal_de_Preceptores_"José_Abelardo_Nuñez_Murua" Eriocereus_spinosissimus Figino_Serenza Foco_fijo Espectáculo_de_la_Restauración Estadio_La_Peineta Felipe_de_edimburgo Elementos_de_produccion FC_Spartak_Stavropol Eugenio_Alafaci Eulis_Baez Edmundo_de_Lancaster Espíritu_santo Estación_de_Gabriel_Peri_Asnières_Gennevilliers Escobedo_(Mexico) El_fin_de_los_Mundos El_Clasico_Boedo_-_Parque_Patricios Eugenio_Morales_Agacino Ermita_de_los_Remedios_(Cártama) Epidota Estacion_de_Avinon_TGV Flavobacterium Estacion_Kamppi Facultad_de_Ciencias_de_la_Documentación_(Universidad_Complutense_de_Madrid) Francisco_gil_de_taboada

html map