Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Celtis_crassifolia Big_Stone_Gap Buxiphyllum Barrio_del_Born Blythipicus_pyrrhotis Capitulos_de_Cómo_conocí_a_vuestra_madre Batalla_de_Goliad Biichi_Satō Bioturbación Cable Centum_Cellas Bayawan_City Batalla_de_Toba-Fushimi Capitalización_simple Bethlehem_(Pensilvania) Bisaura_de_Ter Caja_de_Ahorros_de_Almeria Bentué_de_Nocito Carlo_Vinci Castillo_(geologia) Bojan_Bogdanovic Camena C.R.E.A. Cecília_Meireles Carmen_Lyra C_Jun Birunas Base_Faraday Capítulos_de_The_Batman Bonastruc_ca_Porta Biblioteca_del_Congreso_de_la_Union Campeonato_de_Cataluña_de_Hockey_Hierba Cannara Carpe_diem_(album_de_Skunk_D.F.) Carlos_Ruiz_Zafón Bacteria_Gram_negativa CA125 Centro_geográfico Blood_and_belief Casperio_Eliano Buques_blindados_(1855_1880) Bibliofilia B_S_S Campi_doctor Año_1819 Billete_de_1_dólar_estadounidense Chaetosystolus Calculo_(derivadas_y_diferenciacion) Caladeniinae Carbono_como_diamante Boyhood_(pelicula) Centro_Cultural_Gabriel_García_Márquez Blepharodon Centaurea_galactites Castellet_de_Perpinán

html map