Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Catedral_de_la_Transfiguración_del_Senor_de_Huesca Cabo_de_penas Casa_de_Nemánich Boo! Campeon_(desambiguacion) Año_31 Cesar_Castillo_Bozo Badarpur BWV_528a C_G_I Cayetano_Rosell_y_Lopez Borrachera_de_poder Bye_bye_beauté Calcon_de_Ciparisio Candiani Caunes_Minervois Casola_in_Lunigiana Benjamin_Rush CD_Temuco Canarium_acutum Briosne_lès-Sables Cessna_320 Calamintha_nepeta Batallón_Literario Calo_Nord Catalina_Dolgoruky Centro_para_el_Desarrollo_Tecnológico_Industrial_Español Centaurea_italica Batman_of_the_Future Bresdon Balsicas Baltimore_MD Cezary_Trybanski Catálogo_McKusick Bruno_Zuculini Caloramphus_fuliginosus Cazar_(nautica) Breathe_on_me Campeonato_Mundial_de_Triatlón_de_1995 Central_hidroeléctrica_de_Tanes Cerro_Cambutal CV-40 Birgitta_Haukdal Bruyères-sur-Fère Bangor_City_F.C. Azucena_Martín-Dorado_Calvo Blou Centro_Acuático_de_Málaga_2008 Benjamín_Mountfort Catarsis_(álbum) Cambutera Cantar_de_Berterretxe Castelãos Batalla_de_Riobamba Catedral_de_cracovia

html map