Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Recepción_de_El_Señor_de_los_Anillos Mayorga_(Valladolid) Majaraní Los_ultimos_fusilamientos_del_franquismo Lolium_rosetlanum Refucilo Mastranto Prominens_Sacrum Midões_(Tabua) Microcharis Luis_I_de_Liechtenstein Midgewater_Marshes Michel_Darluc RQ-170 MTV_Asia_Awards Masacre_de_Bleiburg Pueblo_Andino_(provincia_de_Santa_Fe) Mariela_Castro_Espin Machakos María_de_los_Ángeles_Valdés Rancho_Bernardo María_Felix Quinault Mercado_de_Musica_Viva_de_Vic Mesorregion_de_los_sertones_Cearenses Quercus_austriaca Gonophora_oenoptera Gregorio_Maranón_Moya Lohr_(empresa) Push_the_Button_(álbum) María_Esther_Podesta Marius_Barnard Presidentes_del_Club_Nacional_de_Futbol Llorenç_Soler Menéame Pseudotomoxia_horni Markovnikoff Marek_Cech Merching Maria_Lamas Reflector_de_esquina Loc_Envel Marange Rata_casera Real_Fuerza_Aérea_Libia Michelle_Cocchiola Provincia_de_Pisa Lowsonara Rehabilitacion_de_vivienda Región_de_Amhara Microrregión_Bragantina Manuel_Uribe_y_Troncoso Puerto_Mexico Punta_Hidalgo MONT_ST_MARTIN

html map