Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Asociacion_de_Críticos_de_Cine_de_Los_Angeles Mixto_de_jamon_y_queso Hassan_Fathy Aplectrocapnos_baetica Homopus_signatus Apolo_del_Belvedere Hyphessobrycon_reticulatus Heroes_(miniserie) Antoni_Gaudi,_una_vision_inacabada Auditorio_San_Pedro Andrés_Albo_Marquez Aubord Atletico_Cuauhtemoc Historia_de_la_Red_Nacional_de_los_Ferrocarriles_Españoles Hierba_cebollá Anatomía_topografica Humberto_Trucco Arum_arisarum IECAH Atletico_de_madrid Anáhuac_Xalapa Avenida_Mariscal_Lopez Hyla_albida Huisseau-sur-Cosson Anco Hollow_Man_(cancion) Mortadelo_y_Filemon_-_Pitorreo_a_domicilio Anaspida Ananta_śayana Antígono_II_Dosón IES_Figueras_Pacheco Habenaria_unalascensis_ssp._maritima Idioma_ndebele Antidesma Artal_de_Foces Ashild_Ringsdatter Guillermo_Suárez_Fernández Muestreo_doble_correlacionado Mogo_de_Malta Apropiación_original Atom_Willard Hoya_de_Antequera House_of_wax_(2005) Ano_270_adC Apódosis Antonio_Pau_Pedron Momoyes Monacato_irlandés Hermandad_Misionera_de_Jesus_Divino_Maestro_de_Humildad_y_Entrega_y_Maria_Santisima_del_Amor Historia_de_la_Botánica Arpuelas Así_nos_va Guifré_el_Pilos Moskva Guilestes_acares

html map