Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Casa_de_estuardo Basilica_de_los_Martires_de_Uganda Centropyge_abei Chapada_Gaúcha Chandler_Muriel_Bing Bercario_de_Der Cerinthe_maculata Berni_Rodriguez Bello_Embustero Capilla_del_antiguo_Lazareto_de_San_Vicente_de_Paul Bartomeu_Godo_i_Pie Banco_Pastor C_A_Ciudad_de_Lorqui C4ISTAR Carmen_franco_y_polo Bolo_leones Bandera_de_la_union_de_naciones_suramericanas Benny_goodman Bonneval_sur-Arc Capilla_de_San_Antonio_(Santiago_de_Cali) Cancionero_de_la_colombina B_anthracis Barbosella_cucullata Camelot Boletin_Oficial_de_Canarias Blucksberg_Mountain_(Dakota_del_Sur) Challenger_de_Meknes_2013_(individual_masculino) Brombya CSI-CSIF Carmen_Hermosin Calcicludina Blip_tv Centro_Olímpico/Paralímpico_de_Vancouver CAIO_-_Induscar Bleach_the_blade_of_fate Central_termoeléctrica_Petacalco Carlos_I_de_Espana_y_V_de_Alemania Bicicletas_reclinadas Bay_Juyi Charce_Saint_Ellier-sur-Aubance Año_común_comenzado_en_lunes Blanquette_de_Limoux Banco_Nacional_de_Polonia Cachaña Castillo_de_Palmira Catalogo_Kochel_de_la_obra_de_Mozart Centaur Centropetalum Barilius_chatricensis Big_bill_broonzy Campo Carpolepis Blandford Carlos_José_Reyes_Hernández Botanico_(Buenos_Aires)

html map