Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Iglesia_de_Tenaun Freya Rollo_o_Picota_en_Pesquera VOTR Union_Point Gagea_coreana Musculi_lumbricales_pedis In_My_Lifetime,_Vol._1 Remaneicinae Ribera_del_Duero-Comarca_de_Roa Rosibel_García Municipio_de_Morning_Sun_(condado_de_Louisa,_Iowa) Imperio_de_Bamana S_64_Skycrane Robert-Charles-Alexandre_Coquillaud Revolucion_francesa_de_1848 Robert_Stigwood_Organisation Geranium_carolinianum Uniforme_del_América_S.A. Gibbsitogelita Iglesia_de_Santo_Domingo_de_Silos_(Pinto) Ganj_Basoda SB_2M-100A Tridimita Girolamo_Lucente Fundación_Elton_John_contra_el_VIH_SIDA Rolleicord Rio_Oribio Universidad_Autónoma_del_Noreste Ritchie_Bros._Auctioneers Rodrigo_Fresan Resistor_transistor_logic General_Francisco_Caballero_Álvarez Universidad_de_leipzig Fujiwara_no_Kamatari Ruda_montés Municipio_de_Winston_(condado_de_Forsyth,_Carolina_del_Norte) Union_del_Centro Glodeni Museo_Diocesano_de_Arte_Sacro_(Orihuela) Frostia_expansicornis Gastronomia_de_Navidad Implicación_doble Rocotos_rellenos Gary_Ruvkun Murciélago_nariz_de_espada Trofeo_Patricio_Arabolaza Iglesia_de_Santa_Maria_la_Mayor_(Arévalo) Fábula_etiológica Geografía_de_Bogota Ukhrul Roger_Jean_Heim Ringel UE_Lerida Franz_Schrecker

html map