Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Esquema_de_la_informática Estacion_de_Salou Eustephia_ignea Fernando_Navarro_Ruiz Fossar_de_la_Pedrera Estructura_superficial Ejercito_de_Liberación_Nacional F-101_Alvaro_de_Bazán Estacion_de_Estarreja El_Faraón_(telenovela) Evangelios_sinópticos Elevación FONAVI Fonte_do_Bastardo Estación_de_Miribilla Feria_de_Xmatkuil El_Chacho_Peñaloza Escamots_Autònoms_d´Alliberament Fl._Brit._W._I. El_hombre_de_papel FICCAB Eleuterio_Andrade_Carcamo Federico_Augusto_de_Hannover_duque_de_York Estacion_de_Gurutzeta_Cruces Estación_de_Sant_Joan_Despi Enrique_Alvarez_Félix Fannett_(Texas) Esfera_de_Coprosperidad_de_la_Gran_Asia_Oriental Espíritu_empresarial El_mundo_está_loco_loco,_loco Factor_de_coagulación_I Flex-Able Eugelio_Velasquez Eric_Mowbray_Knight FK_Mogren_Budva Estadio_Municipal_Otto_Ureña Ford_Focus_Electric Fantasma_Escritor Elric_de_Melnibone_(novela) Escotada Fernandez_Buey Figueres_/_Figueras Estructura_terciaria_de_las_proteínas Estación_Rivadavia Federación_Viguesa_de_Peñas_Recreativas_El_Olivo El_Talar_(Jujuy) Enrique_Miralles Ferrocarril_Kansas_City-México_y_Oriente Estacion_de_El_Coll_Teixonera Elecciones_autonomicas_de_la_Comunidad_de_Madrid_de_1991 Fotografia_astronomica Eleccion_Federal_Parlamentaria_de_2005_en_Alemania Ernesto_de_Austria_(Babenberg) Fabula_(subgénero_narrativos) Euphorbia_sauliana

html map