Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Olympique_Saint-Quentin Natación Necrosis_(síntoma) P.O.T P._A._N. Neuroanatómico Parroquia_de_el_Rodical Museo_de_Historia_Natural_Tomás_Romay_de_Santiago_de_Cuba. Península_de_Gallípoli Pilin_León P_59_Airacomet Piraguismo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_México_1968 Policía_de_trabajo PalmPilot Negaunee_(Míchigan) Nicolás_Bas_y_Galcerán Márton_Fucsovics Natacion_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Mexico_1968 Ploiarium Northwest_Aroostook_(Maine) Orectolobus_halei Pablo_Javier_Quatrocchi Nembrotha_kubaryana Pequinés Mutia Nicolas_Crovetto Oshana_(Namibia) Piagailoe Platyopuntia_vulgaris Parque_natural_del_Estrecho Norman_Cohn Noureddine_Naybet Pedro_Waldo_Urrego Omar_ben_Asuad Pedro_Antonio_Blanco Nicolás_Ridolfi Paenungulata Ohorezko_Aurreskua Nikola_Pokrivac Nouvelair Niccolo_Tommaseo Pata_palo National_Westminster_Bank Necromante Nikita_Ramsey Nosequién_y_Los_Nosecuántos Observatorio_Astronómico_Nacional_de_Colombia North_Lakeport_(California) Oligárquico Nordin_Wooter Ozu Peliculas_Caseras Pedro_Colorado Parque_Libertad_(ciudad_de_Santa_Ana_El_Salvador) Pabellón_de_Hidalgo

html map