Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Arturo_Torres_(Político) Guillermo_Luis_Franco Association_Sportive_de_Cannes Howard_Hughes_Medical_Institute Athyreus_mouraensis Artritis_por_microcristales Assur_nadin-shumi Hebert_Vazquez Arcadios Guifre_el_Pilos Monaghan Hypoponera Autovia_Segovia_-_Valladolid Herbalife_Gran_Canaria Henri_de_Vabres Hueva Aplosonyx_yunlongensis Guerra_de_los_Mil_días Guerra_fria Hydrocyphon_thailandicus Guerreros_de_carton Idioma_cucapa Grünkohlessen Antigonia_de_Tróade Asterix_el_Galo_-_Asterix_en_la_India Hartlepool Movimiento_dada Grándola_Vila_Morena Hans_Coppi Herman_Schiller Monte_Abila Autores_Chilenos Hipocístide Around-View HLN_(canal_de_TV) Moteuczoma_Xocoyotzin Homopus Avenida_Duarte_Quiros Handkäse Mitchel_Resnick Minsk_Mazowiecki Grima Heurelho_da_Silva_Gomes Army_Moves Herbáceas Iberia_Lineas_Aereas_de_Espana_S_A Monumento_de_guerra_de_la_Royal_Monmouthshire_Royal_Engineers Athyreus_martinezi Anders_Randrup Movimiento_Ecumenico_por_los_Derechos_Humanos Gynandriris_numidica Anillo_bencénico IS-54 HMS_Malaya_(01) Mortadelo_y_Filemon_-_El_kamikaze_Regúlez

html map