Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Pastel_chino Nikolai_Kuznetsov Palaestra_rubricollis Oxfam Naturalista Piuro Península_de_Chutki Poecilomorpha_fulvicornis Open_eBook Normandie-Niemen Ocupacion_estadounidense_de_Faluya Pete_Rock_and_CL_Smooth Oxalis_stricta_var_rufa On_My_Knees Paola_Concia Palacio_de_linares P.A.P. Oskarshamn Phegopteris_plumosa NGC_3132 Pescozada_(caballeria) Neuilly-en-Sancerre Plectrochilus_machadoi Piña_Colada Patagopteryx Nuestra_Señora_de_los_Ángeles Polypremaceae Nuevo_Clasicismo Pectocarya Nornas Peluda_(folclore) Ononis_spinosa_subsp_australis Ornithogalum_comosum_subsp._garganicum Nuccioara Photocall_(lugar) Palm_City Nelson_Augusto_Tomar_Marcos Papovaviridae PAOK_Salónica Paco,_el_de_Lucía Petar_Zrinski Persillade Nzerekoré Notelaea_excelsa Necropolis_celtibérica_de_Navafría Piatnitzquisaurio Peptido_inhibidor_vasoactivo Park_Hyatt_Buenos_Aires Nueva_Democracia_(concepto) Papa_Paulo_III Parupeneus_jansenii Myracrodruon Pedro_A_Galvan Paraeuops_ibelensis Plaza_de_la_Paz

html map