Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Discografía_de_David_Bisbal Aloe_macra Cypripedium_schmidtianum Douglaseraie_des_Farges Copa_Petrobras_Santiago DECNET Cota_superior_mínima Alfonso_IV_de_León Amanda_Seyfried Discocyrtus_catharinensis División_Noroeste Economía_de_Plasencia Dursley_(desambiguación) Credencial Céreo Dopaje_genético Drakensbergianella_rudebecki Discepolo Dosbarrios Desiree_Lowry EX-355 Dracontium Costa_de_Oro_(colonia_británica) Alma_Indomable Alfazema Distrito_de_Caraz Crayon_Shin_chan Delta_Caeli Cruzilles_les_Mepillat César_Jalon_Aragon Cytisus_lotoides Aloe_pongolensis_var._zuluensis David_Venancio_Muro Dondodia Echinocereus_kuenzleri Disciplina_corporal Cristobal_Colon_(Milhaud) Coro_de_carnaval Distrito_de_Lodeve Código_ATC_B Ecuacion_parametrica Dentaria_concatenata Cyphon_peregrinus Dubois_(Wyoming) Drezdenko Dortmannia_bicalcarata Distrito_de_Augsburg Distrito_de_Nogent-sur-Marne Deportivo_Morón Despido_colectivo Cuts_Both_Ways Deep_Roy Dassault_Mirage_IV Diego_Flomesta_Moya Destierro_penal

html map