Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Wladyslaw_Antoni_Zmuda Veszprem_(condado) Chateau_Ville_Vieille Zoom_digital Xiphophorus_signum Vladimir_seks Adhemar_da_Silva Wetsairetry_Consortium William_F_Mahler Comarca_de_Betanzos Venae_temporales_superficiales Ajatashatru Villa_Argüello Choré Citrus_x_limonia Constantino_Monomaco You_Were_Ballad Visitas_pastorales Vincenzo_Campi Akvavit Condado_de_Casa_Fuerte Clasificacion_de_OFC_para_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_2010 Vikrama_Aditia Coca_Cola_light_con_limón Voucher_(taxonomía) Vantoux-et-Longevelle Coccoloba_uvifera Xananthes_minor Xenophanes_(album_de_Omar_Rodríguez_Lopez) Compania_Chilena_de_Navegación_Interoceanica Condado_de_nolan Agalychnis_aspera Congregacion_de_Jesús_Rescatado_y_Nuestra_Senora_de_las_Angustias_(Salamanca) Akurgal Concreto_asfáltico William_S._Burroughs Citrus_×_yatsushiro Abderraman_ii Acústico_(album_de_La_Quinta_Estacion) Convair_880 XI_Región_de_Aisén_del_General_Carlos_Ibáñez_del_Campo Aeropuerto_de_Londres_Gatwick Aitutakia AS-III Wen_xin_diao_long Zacinto Zona_Nordeste_de_São_Paulo Agapandos Adalberto_Nierychlewski Adios_Pequena,_Adiós Vistlip Abbas_al_musawi Wolfgang_Rohde Wilibalda West_Athens_(California)

html map