Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Pichuco Nieva,_Segovia Parque_Cuchillitos_de_Tristan Pleton Palacio_de_Nurul_Iman Pita_Rabo Polygalales Pedemonte Parodius_Da! Permeabilidad Palacio_de_la_Condesa_de_la_Vega_del_Pozo Pleudaniel Omphalotropis_mutica Penrhyn_Island Paul_Painlevé Nicolas_Bravo_(estación_de_Metrobus) Nelly_Raymond Paleoarcaico Peraleda_de_San_Román Neorealismo NGC_6618 Phaius_giganteus NASA_X-43 Piotr_Demiánovich_Ouspenski Plaza_Mary_Fitzgerald Organizacion_Barrial_Tupac_Amaru Once_in_a_Lifetime Pedro_Lopez_de_Gámiz Pancho_Amat Pauridia Nesosilicatos Oost_Cappel Pirrolisina Penamellera_Alta_(Asturias) O.C.Schmidt Oratorio_de_San_Jose_del_Monte_Real Parque_nacional_Rio_Abiseo Novelda_del_Guadiana Nagano_prefecture Nina_y_las_Neuronas Museo_de_historia_natural_de_la_habana Parque_Nacional_Natural_corales_del_Rosario_y_San_Bernardo Navegacion_basada_en_pulsares_de_rayos-X Onslaut Olga_Patricia_Vega_Cedeño Peñamellera_Alta_(Asturias) Palácio_de_Seteais P.O.R. Off_with_Their_Heads OLM,_Inc. Parque_arqueológico_de_San_Esteban_(Cuéllar) Orchis_morio_var_champagneuxii Nahia_Laiz Patagonia Nozomu_Sasaki

html map