Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Lo_sceicco_bianco Provincias_de_Omán Presa_y_pantano_de_Tarbela Quintanilla_de_la_berzosa Reedsville_(Pensilvania) Pseudorchis_loeselii Ramon_Maria_Caldere_Rey Magnolia_de_Soulange Louis_Sebastian_Mercier Lobelia_radicans Gran_Pirineo Puntalon_Pueblo_Nuevo_(Motril) Luis_Arconada Preparatoria_Federal_(México) Metarthrodes_leucopygus MEPSYD Mammillaria_aggregata M31 M_V Lol_Tún Lorca_C_F Gonzalo_de_Vivero Psicología_comparada Martin_Pierre_Brodeur Luis_Larrobla Marcus_Whitman Marseilles_lès-Aubigny Rafael_Velarde Mario_Canton Proconiini Mancomunidad_de_Municipios_de_las_Medianías_de_Gran_Canaria Mauricio_de_los_Paises_Bajos Megatricholoma_colossus Recreativa Primera_división_mexicana_1954/55 R.A.Howard Lubans Gonzalez_Crespo Material_volumétrico_(quimica) Manacus_aurantiacus Lontué_(estación) Medios_de_comunicación_de_Colombia Masacre_de_Ein_al_Zeitun Maiz_dorado-mollar Maanón Maria_Sandra_Moneo_Díez Puliyogare Quararibea_funebris Miguel_Apafi_II Marina_medieval_búlgara Ratona_australiana_de_corona_morada Lo_Marraco Marquesado_de_los_Castillejos_(1860) Los_Chicles Medios_de_comunicación_de_Colombia

html map