Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Bernard_de_Lacèpede Calle_23_Avenida_Ely_(linea_Queens_Boulevard) Batalla_de_Lerida_(1642) Brullà Becky_Hammon Batalla_de_La_Rochelle_(1419) Barrios_de_la_montaña_de_caceres Capitán_Ampués Bonhof Casa_Natal_de_Simon_Bolivar Casaseca_de_las_Chanas Cantón_de_Mouy Brito_(Guimarães) Bảo_Thy Chambourcy Bandera_de_Uruguay Central_hidroeléctrica_Los_Quiroga Boja Castellfollit_de_Riubregós_(Barcelona) Calabacilla_hedionda CNI Burián Celia_Nutal Carrera_impulsada Cardenal_Infante_Luis_Antonio_de_Borbon_y_Farnesio Broussy_le-Grand Cesar_Jauregui_Robles Carola_Urrejola Bromopsis_ramosa Capilla_del_Inquisidor_Frey_Juan_Ramírez_de_Almarza Cebisev Capador Biblioteca_del_Congreso_de_Washington Balsamita_olorosa Batalla_de_Leuctra C._Wyville_Thomson Benavente Bielsa_(historietista) Belmonte_de_Campos_(Palencia) Campeonato_Ecuatoriano_de_Fútbol_1958 Barbus_macedonicus Baix_Espada Bizcocho_de_mármol Cafe_britt Calabaza_totanera Biodegradable Campeonato_de_Dinamarca_de_Ciclismo_Contrarreloj Bus_de_datos Cangrejo_verde_europeo Buraleo Baile_de_Salomé Beaubec_la_rosiere Cesar_a_la_mejor_opera_prima Cervezas_Alcázar_de_Jaén Año_1064

html map