Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Prince_du_sang Malbaxuni Manu_Sánchez Quijote_Información_Televisión Rana_europea_comun Maese_Juan_Combarel Melocactus_ernestii Micro-mercadotecnia Marmosa_pigmea_del_Chaco Maestro_de_los_Altares_de_Aquisgran Meloe_opacus Miguel_Rojo Puente_Ferroviario_Biobio_en-Coihue Masferre Mauricio_Ospina Lycioserissa_capensis Pradinas Marquesado_de_campo_florido Los_armarios_negros Gran_Premio_de_Bélgica_de_2011 Maximiliano_Alvares Longitarsus_tienshanicus Ram,_hijo_de_Jesrón Gobierno_provisional_español_1868_1871 Los_Viajes_de_Gulliver Proyecto_Madrid_Río Pseudanthias_charleneae Grado_de_combustion_nuclear Manuel_Pizarro_Cenjor Liv_Kristine_Espenæs_Krull Mariela_Alcalá Maria_Aguilo Premier_de_Niue Gremlins_2:_la_nueva_generacion Malin_Olsson Miguel_Otamendi_Machimbarrena Manuel_Serrano_Garcia-Vao Luis_Fernández_de_Portocarrero Meunet-Planches Longitarsus_melanicus Protestas_en_Marruecos_de_2011 Matarrepudio Lo_último Metropolización Raúl_Emilio_Bernao Metriotracheloides_regularis Loudetia Milan_Srskic Mar_i_cel Magyar_Labdarugó_Szovetség Gran_Cúmulo_de_Hercules Química_combinacional Prescott_(Míchigan) Raúl_Nicandro_Morales R.Vasquez

html map