Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Crisis_de_los_rehenes_surcoreanos_en_Afganistan_de_2007 Ctenogobiops_phaeostictus Alismorchis_angustifolia Costrón Dent_(Ohio) Corvette Cyperus_spiculatus Echinocactus_histrix Alonzo_Harding_Mourning_Jr Declamación Distrito_de_Burera Copa_CONCACAF Economía_de_Vietnam_del_Sur Dirty_Bass Daniel_Zuloaga Ediciones_Toray Código_HON Cueva_Coronado Diacantha_preussi Darío_Paya_Mira Criterium_de_Formula_Renault Diego_de_arana Ammocharis_coranica_var._pallida Destino_Final Daphnia_pulex Ebnerella_wildii Ecorregión_terrestre_campos_y_malezales E161b Denominación_de_estrella_variable Critérium_Internacional_2010 Distypsidera Ducado_de_la_victoria Diego_Brittain Douvres_la_Délivrande Convento_de_Laverde Cote_des_Neiges–Notre_Dame_de-Grâce Ambrieres Deporte_en_Etiopia Cornus_undulata Coregono Amor_profundo Aleksandar_Ranković Cyprian_Kamil_Norwid Amazona_rhodocorytha Discos_magneto-ópticos Día_a_día_(Colombia) Amantis_irina Copa_Davis_1903 Crisis_cambiaria Distrito_de_San_Pedro_de_Saño Dinastía_Nemanjić Destacamento_Naval_Almirante_Brown Daito-ryu Dordevic Costas_de_España

html map