Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Jose_Jeronimo_Triana Las_Vegas Joaquim_Amat-Piniella Jose_Bernardo_Ordónez Leandro_Fernández Leonessa José_María_de_Orense Jose_Rodriguez_Zeledón Justo_Juez_de_la_Noche Kelly_Slater Lawrence_H_Aller Lino_Maldonado Lee_Evans_(desambiguación) Iota_Canis_Maioris Koutammakou JAXB Licenciado_Vidriera Linum_paniculatum Jose_Maria_Román Julio_Garrido_Mareca Jose_Sand Instituto_Tecnológico_de_Buenos_Aires Jose_Maria_Lidón_Corbí Knattspyrnufélagið_Valur Jesus_Hernandez_Martinez Journal_of_the_Northwestern_Teachers_College,_Natural_Science Juana_Fernandez_de_Cordoba_y_Enríquez_de_Ribera JYJ Lengsdorf José_Verduzco_Bejarano Jugo_de_manzana Janusz_Andrzej_Zajdel Jebel_Ali_village La_noche_cae_sobre_Manhattan Juan_Vicente_Fernández Inti-Illimani_interpreta_a_Víctor_Jara Kiryat_Bialik Lenoir_(Carolina_del_Norte) José_Cevallos Itonama Joxean_Fernández_Matxin Java_Oriental Ishvará Joaquín_Eleta Jesús_Carranza_Castro La_Gonterie_Boulouneix José_Bernardo_de_Tagle_y_Portocarrero Jaime_Nebot/Archivo2 L'Abergement_Clémenciat La_Sconociuta Kǒng_Jia Lisa_Blount La_Voivre Linea_52_(EMT_Madrid) Kelsey_Williams

html map