Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Carosino Blue_world_order Canal_12_Cordoba Banco_de_Groenlandia C_H_G_Pouchet Catalina_Pelaez_Casasfranco Bernard_Germain_Étienne_comte_de_La_Ville-sur-Illon_La_Cépède Batalla_de_Don_Gonzalo Bosques_virgenes_Komi Ceroctis_kasalana CD_Europa Bulgaria_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Verano_2008 Año_normal_comenzado_en_miercoles Better_Off_Alone Beta_Pegasi Carlos_Felipe_de_Suecia Campeonato_Uruguayo_de_Fútbol_1975 Ban_Muang Carlos_Spano_y_Padilla Boscosa Carlos_Manuel_O'Donnell Bahi_Ladgham Beloved_(album_de_GLAY) Carl_Fletcher Bill_schelter Carmen_de_gurtubay Catedral_de_San_José Castores_Cascarrabias Callitris_calcarata Catarata_Arco_Iris Año_94_adC Boob_McNutt Before_Their_Eyes Canela_(Rio_Grande_do_Sul) Buchler_Sandor Carl_Jaenisch Cachapoal Capítulos_de_Cardcaptor_Sakura Cementerio_Municipal_de_Punta_Arenas Cepaea_hortensis Canon_Anti_Tanque_Tipo_1_47_mm Brickellia_cavanillesii Brassotonia Cantón_de_Breteuil Capitan_GC_Alipio_Ponce_Vasquez Cantón_de_Castellón Bucle_extrano Bodegas_Real_Tesoro Carlos_Warnes_(César_Bruto) Benicio_del_Toro Carlo_Frabetti Cacique_Naiguatá Bianca_Bin Champagnac Biel_Ribas

html map