Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Hemitriakis_leucoperiptera Héry Guo_Qiusen Gustavo_Vicuña_Salas Hijosa_de_boedo Hilario_Pino Guerra_de_los_siete_anos Atrapa_el_fuego Awaji_(Hyōgo) Hillsboro_(Alabama) Guillermo_Lopez_Marin Arnold_Houbraken Antínoo_(desambiguación) Misticismo_oriental Arenaria_modesta_var_assoana Hydrangea_xanthoneura_var._glabrescens Arlington_Arts_Center Antipatron_de_diseño_Accidental_complexity Antonio_J._Bermudez André_Buffière Asociación_de_Universidades_Jesuitas Hymenocallis_pedunculata Monumento_Circulo Guardia_de_corps Monster_Formal_Wear Asociación_de_Centros_de_la_Universidad_Nacional_de_Ingenieria Arremon_personatus Austen_Henry_Layard Armalcolita Aya_hirano Asociación_de_Fútbol_de_Albania Autovía_Trujillo-Caceres Help_Me,_Ronda Auguste_Trecul Misaki Ideleria Movimiento_de_Liberacion_de_Sudan Mollusca Harry_Morgan Autódromo_Mar_y_Valle Hamilton_Beltrán_Santiago Herbaceas Anapalina Art_deco Guerra_italiana_de_1536–1538 Grishun Moxibustion Arteria_interósea_anterior Antoine_Waechter Antigua_Confederacion_Suiza HD_168746 Herz_und_Mund_und_Tat_und_Leben,_BWV_147 Mir_(servidor_gráfico) Guacamayo_rojo Hildesheim

html map