Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Pasaporte_de_México Nicolas_Sánchez_Albornoz N._Sriram_Balaji Necromys_obscurus Parvicursor North._Fl. No._5 Nicolas_Gousse ORANGE_RANGE Pedúnculo_cerebeloso Phillip_Seymour Ortún_Velasco_de_Velázquez Osteocephalus_mutabor Patrimonio_Cultural_de_la_Nación_(Perú) Narros_de_Matalayegua Parque_nacional_de_Ivindo Plaza_de_toros Patera_de_Titulcia Poblacion_segun_opción_religiosa Nomenclatura_quimica_de_compuestos_orgánicos Nickerson_(Nebraska) Poesía_arraigada Periurbano_Este-Campina NREC_1GS-7B Norodom_Sihanuk Pimelodella_chagresi Pio_Isaac_Acuna Plantago_weldenii_subsp._purpurascens Oxacis_minuta Museo_de_la_Ciencia_(Tranvia_de_Tenerife) Omar_Arellano_Riveron Natación_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sydney_2000 Nigritella_nigra_ssp._rhellicani Organización_sindical_franquista Norman_Carter_Fassett Pieres Partido_Popular_(España_1976) Oscar_Conti Museo_de_Arte_de_Lima Plaça_de_Francesc_Macià Neuraminidasa Phyllanthus_mimosifolius Olmstead_Brothers Parque_Jardin_Botánico_y_la_Carballeira_de_Caldas_de_Reyes Pacherenc_du_Vic-Bilh Ostrożeń_Drugi Nito_Mestre_y_Los_Desconocidos_de_Siempre Organizacion_territorial_de_Hungría Natación_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atenas_2004_-_Cuatro_estilos_400m_femenino Nemosia Parroquia_Santa_Filomena_(Cabrero) Néstor_Majnó NSR Orchis_coriophora_subsp._sancta Omar_Enrique_Barboza_Gutiérrez

html map