Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Terence_Bayler Tecnocratismo Terremoto_de_Sumatra_de_2005 Tratado_de_Granada_(1500) Schistura_melarancia Santisima_Trinidad_(1814) Tornapunta Sūdrá Samuel_Fernández_Aragon Subdivisiones_de_la_Ciudad_de_San_Pablo Thereza_Santos Sierra_de_Maracayú Síndrome_de_Lou_Gehrig Supercopa_de_Italia_de_Baloncesto Sajid-Wajid Sinapormorfia Thomas_Scott_Baldwin Siyasatnama Sand_Lake Sche_ne_vmerla_ukraina Saint-Mamert Silene_christi Tofos_gotosos Tigoa Souain_Perthes-lès-Hurlus Saint-Symphorien-des-Bruyères Smeet Subatómico Shutur-Nahhunte_II Señor_de_la_Agonía San_Antonio_(Montserrat) Sans-Vallois Saints-Geosmes Tipo_XXI Sanctuary_(cancion) Selección_femenina_de_futbol_de_los_Estados_Unidos Saisy Sally,_la_bruja Torneo_Postobon Santeria TVUN Tetango_Pouchi Steel_framing Sentosa Simulacion_de_Monte_Carlo Susan_Clarke Teatro_romano_de_cartagena Seleccion_bareiní_de_fútbol Sal,_Cabo_Verde Thomas_Dossevi Soleichthys_siammakuti Salón_Internacional_de_la_Fama_del_tenis Sefaraditas Silene_nutans Traducción_móvil

html map