Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Artemisia_fischeriana Arteria_de_Drummond Monumento_natural_Cinco_Hermanas Montureux-et-Prantigny Mundial_de_Fútbol_Francia_'98 Aptycholaemus_longicauda Mix_Master Harry_and_Ella_St_John Hylophorbus_picoides Andrés_Vásquez_(futbolista) Mohan_Lal_Banerji Astrobiologia Arteria_esfenopalatina Monte_da_pedra Mundo_chino Antiga_Farmàcia_F._Novelles Monolepta_suturata Haynes_(Arkansas) Hylarana_asperrima Ministerio_de_Salud_Pública_y_Asistencia_Social_de_Guatemala Arrano_beltza Ano_1541 Gunther_Förg Arpad_von_Degen Anthony_Michael_Hall Hexagrama_54 Autódromo_Las_Vizcachas Atentados_de_Moscu Grêmio_Esportivo_Juventus Anticura Asparagales Arvieux Hebra_(software) Arroyo_Santa_Maria Aretia_vitaliana He_178 Hero_(álbum_de_Van_Canto) Aniseia_martinicensis_var_nitens Holostemma_pictum Aoria_carinata Monfaucon_(Altos_Pirineos) Heiko_A._Oberman Historia_de_las_ciencias_sociales Aplicaciones_de_los_líquidos_ionicos Gérard_Berry Historia_de_la_ciencia_y_de_la_tecnica_en_Espana Guillermo_Carlos_Larrosa Mozilla_Firefox Idioma_fenicio Identi.ca Azadon Guardia_pretoriana Mitología_mochica Modo_de_produccion_asiático Artefakto

html map