Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

El_horror_economico Etapa_fálica Fistful_of_metal El_código_del_creador_de_la_vida Estacion_Colegio_Aleman El_Jardin_de_las_Delicias Estadio_Carlos_Ugalde_Álvarez Francisco_Gento_Lopez Foongus Exposición_Filatélica_Nacional Fenton_Parkway_(Tranvía_de_San_Diego) Festival_de_Eurovisión_de_Jóvenes_Músicos_1996 Estadio_Nou_Camp_(Leon) Eggimann Fotocromatico Fairchilds_(Texas) En_el_Roxy_(album) Ermita_de_San_Cristóbal_de_Oveix Estación_Intermodal_de_Palma_de_Mallorca Eriosema_grandiflorum Falco_femoralis Eighth_Avenue_Place Francisco_de_figueroa Federacion_Sanmarinense_de_Futbol Fermela El_Carnicero_de_Lyon Enfermedad_del_sueno Español_serrano Enrique_Carbó_(Entre_Ríos) Francesco_gessi Falco_naumanni Escuela_Nacional_de_Cine Estadio_Norbeto_Tito_Tomaghello Eucharis_moorei Estación_de_Héroe_Sostoa Francisco_de_Quevedo_y_Villegas Exposición_Universal_de_Lieja_(1905) Einar_Sigurdsson Francesco_Mauro_Guarini Estudio_Op._25,_n_2_(Chopin) Fabiola_de_Roma Faro_de_San_Emeterio Escuela_de_barbizon Emir_Coco Federico_de_Castro_y_Fernandez Erinaceus_concolor Francisco_Anselmo_Sicardi Edward_T._Hall FSAS Esquema_de_Piramide Erythronium_utahense Eslovenia_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Verano_2008 Estacion_Ōnishi Ernesto_Augusto_de_Hannover_(1983) Elecciones_generales_del_Reino_Unido_de_1874

html map