Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Huntington_Desert_Garden ISRC Artur_Auladell Mordella_fulvonotata Honkin'_On_Bobo Arcadio_Maxilom Mundo_arabe Autopista_Rafael_Caldera Guerra_Ruso-Turca_1877_1878 Aulacocyclus_aliicornis Min_de_Leizhou Mortadelo_y_Filemon_-_El_cochecito_lere Gustavo_Adolfo_Merino_Juárez Apero_agricola August_von_Platen_Hallermunde Arjuna_(mitología_hindú) Asesino_de_la_carretera Haworthia_semimargaritifera_var._major Idioma_español_en_Panama Hardcore_cristiano Mordella_auroviolacea Helena_(so_long_&_goodnight) Anomalia_magnetica_Kursk Honda_L_series Ar_Adunakhor Aysén_(comuna) Guerras_del_Peloponeso Aracnología Hierro_(química) Hsien_Wei_Jen Apelaçao_(Loures) Aplanadora Ask_Melegim Hesperocyparis_lusitanica Anthony_Cooper Moto_Aventurax_T_V Autouroute_A620_(Francia) Anthelephila_schuelei Atrofia_muscular_peroneal Aylmer_bourke_lambert Historia_de_al_Ándalus Araguabisi Australobolbus_mouldsi Hoysala Hanamaru_Kindergarten Antonio_Munoz Monte_Rosalía Avay Arturo_de_Richemont Hubert_Cecil_Booth Montalban_de_Cordoba Ariel_Gomez_León Ano_1381 Idioma_gálata Monarda

html map