Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Pristidia Margarita_Belandria Manuel_Munoz_Ramirez Quemador_(cómic) Luces_del_más_allá Marcela_de_San_Félix Premios_Pepsi_Music_Venezuela Marty_Ehrlich Región_de_Friburgo Locos_dieciséis Psylliodes_magnificus Primaría_democrata_de_Missouri,_2008 Radio_Disney_(Chile) Ranomi_Kromowidjojo Reacción_de_fusión Prelog Los_Socialistas_Italianos Gradefes_(León) Real_de_Montroy_(Valencia) Gran_Premio_de_Belgica_de_1978 Marco_Común_Europeo_de_Referencia_para_las_Lenguas Línea_201 Psylocke Qatar_ExxonMobil_Open_2010 Malloco María_Yamamoto Luis_Fernández_de_Cordoba_y_Fernández_de_Córdoba Rehilandera Proposicion_8 Rayon_(San_Luis_Potosi) Prunus_tiliifolia Mauro_Fernández_Alonso_de_Armino Presidente_de_Moldavia Martín_Fernández_de_Navarrete Primera_B_(Chile) Péré Pueyrredón_(línea_B_del_Subte_de_Buenos_Aires) Mario_Bergara Manuel_López_(desambiguación) Lémur Maximo_Chambónez María_Sabina Raión_de_Garadok Propagación Protege_(software) Macrauquénido Martin_II_Vahl RAC_(proteina) Malisevo Provincia_de_Pescara Ramal_Santa_Fe_-_Santa_Barbara Golfo_de_Boughrara Rebutia_flavistila Locquirec Queréndaro

html map