Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Yolanda_Ramos Walters_(Oklahoma) Aiguille_du_Dru Aegis Congreso_de_Suresnes Adevismo Viviers_lès_Offroicourt Abbaye_saint_martin_de_laon Constitucion_de_la_República_Federal_de_Centroamérica_de_1824 Club_Atlético_San_Martín_de_Vicuña_Mackenna Chusquea_fimbriata Cofradia_de_la_Flagelacion Clermont_(Abitibi-Témiscamingue) Cold_Lazarus_(Stargate_SG-1) Ailyn Codex_aureus_de_lorsch Afilarmónica_NiFu_NiFá Valle_de_Ossau Adolphe_William_Bouguereau Acido_alcohol_resistencia Valeria_García Adagio_for_Strings Abrahamia Abadía_de_Jedburgh Aborlan_palawan Contra_ReBirth Aira_semineutra Where_the_Wild_Roses_Grow Ada_andreettae Zastava_Kamioni Comisión_Nacional_de_Energia_(España) Club_Hipico_de_Concepcion Aglaeactis Acido_periódico Yerba_hormiguera Aeropuerto_Internacional_Honiara Confederación_Nacional_Agraria_del_Perú Acmenychus_discernenda Condado_de_DeKalb Condado_de_Torrance_(Nuevo_Mexico) Wojtyla Aldea_Beleiro Clasificación_de_Conmebol_para_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_2010 Velyka_Myjailivka Activo_intangible Zeuxis_de_Heraclea Comercio_libre Valleroy Zulte-Waregem Zvezdá_(módulo) Ad_torrejon_cf A_324 Colonia_Caridad Comunas_de_Lot_y_Garona Clifford_Lee_Burton

html map