Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Moving_mountains Arquidiocesis_de_Puebla_de_los_Ángeles Autonomía_(periódico) Montefiorino Autoheader Hyporhagus_suturalis Anoeschka_von_meck Hofudlausn Aristolochia_paucinervis Halterofilia_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Paris_1924 Hoyos_del_collado Associazione_Calcio_Delta_Porto_Tolle Aris_Salónica Anaspido Half_the_World_Away_(single) Monte_Ngaoui Armando_Muñoz_Calero Archidiocesis_de_Westminster Hauffenia_wienerwaldensis I_Knew_You_Were_Trouble Holiday-Park Astyanax_symmetricus Antoine-Laurent_de_Jussieu Argo_(cohete) Monofitico Mr_Ripley_el_regreso Angará Hungría_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Helsinki_1952 Heiliges_Romisches_Reich High_School_Musical_The_Concert_Tour Humberto_Solas Hasan_Rohani Mirni_(Gulkévichi,_Krasnodar) Halcones_de_tijuana Gumüstekin_Danishmend_Ahmed_Gazi Arn_Magnusson Angelic_layer Aníbal_Gonzalez_Alvarez_Ossorio Monachus_monachus Gunther_Degen Arte_griego_arcaico Herpestes_naso Auribeau_sur_Siagne Historia_de_la_guerra_del_peloponeso Arisareae Moby_Games Henri_Joutel Hijas_de_la_Caridad Angel_de_Andres_Miquel Hoy_es_fiesta Arenas_de_alquitrán_de_Athabasca Asur_Fernandez Gueorgui_Naydenov Hajduboszormény Hugo_Heliodoro_Aguilar_Naranjo

html map