Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Wabasso_Beach_(Florida) Coca_Cola_light_con_limon Acajete_(Puebla) Via_Colectora_Y_de_San_Antonio-Bahía_de_Caráquez Vladislao_II_de_Hungria Ya_Soshla_S_Uma Colisión_continental W.A.P.A. Venga_ya,_tio,_dejate_de_una_vez_de_tonterias Vila_de_Sao_Sebastiao_(Angra_do_Heroísmo) Zuccaro_(hermanos) Conferencia_Internacional_de_Donantes_para_la_Reconstruccion_de_Iraq Continuo_sexual Cigognola Zeria_kapangana Comparacion_de_editores_hexadecimales Coliseo_Rubén_Rodriguez Villabánez Club_de_Deportes_Iquique Wienerschnitzel Vils_(Lech)_(rio) Comunidad_de_aglomeracion_de_Perpiñan_Mediterráneo Vuelta_Ciclista_a_Chiapas Wirich_Philipp_von_Daun Waregem Yerba_neta Yacimiento_petrolífero_Vaca_Muerta Wanda_Poltawska A_a_k_niazi Zargus Compania_navarra Ajoux Voquivoqui Yukinobu_Hoshino Chenopodium_santamaria You_Are_Here_(álbum) Alcalá_del_Río Aeronautica_Militar Aerodromo_de_Teruel-Caudé Chiquito_pero_peligroso Albert_Memmi Commonwealth_de_las_Bahamas Alec_Lovelace Alan_Seeger Alas_i_Cerc_(Lerida) Contagio Adria_Godia Acido_gastrico Vilagarcia_de_Arousa_/_Villagarcía_de_Arosa Yefim_Géler Chromis_intercrusma West_Hills Waynoka_(Oklahoma) Comercio_Ambulante Adelaida_de_Habsburgo

html map