Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Boa_Hancock Aílton_goncalves_da_silva Bromus_sterilis Boucieu-le-Roi Canoniza Blytheville_(Arkansas) Bayubas_de_Arriba Biblioteca_nacional_de_espana Casas_Torreadas_del_Alto_Aragón_(Huesca) Batalla_de_Yorktown Cabecicos_de_Villena Cazalla_de_la_Sierra_(Sevilla) Brahmán Balthasar_van_der_Pol Casa_consistorial_de_Alcira Catedral_de_Nuestra_Señora_del_Carmen_de_La_Dorada Calyce_bicolor Calihuala Campo_de_Yang_Mills Braulio_Luna Black_Star Belhomert-Guehouville Caneton_à_la_presse Cabeza_de_venado Basil_Sidney Chanteloup Catedral_de_Villahermosa Bellavista_(San_Martín) CVCD Cantón_de_Thénezay Bleigny-le-Carreau Cathorops_variolosus Cape_Meares Carolina_de_Borbon-Parma Bharata_(Ramaiaṇa) Botanisches_Centralblatt Base_Escudero Burretiokentia_vieillardii Canton_de_Saint-Savin-de-Blaye Certificacion_de_la_RIAA Campremy Bemisia_leakii Cat_People_(película_de_1982) Banda_Cracker Bill_Walsh_(entrenador_de_fútbol_americano) Canari_(Alta_Córcega) Cereus_sargentianus Cedro_virgen Benny_Brondenstein Campanula_pusilla_f_hauryi Blackshear Calle_59–Columbus_Circle_(línea_de_la_8ª_Avenida) Castillo_Nakijin Años_1990_a_C Barranco_Hondo_(El_Rosario)

html map