Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Decade_of_Aggression Amarilis_(desambiguacion) Distrito_de_Sallique Amrinder_Gill Alfredo_Garcia_Pinal Diocesis_de_Barbastro-Monzon Copa_Simón_Bolivar_1976_I Dalsland Distrito_electoral_de_Antelope_(condado_de_Hayes,_Nebraska) Corazon_salvaje Dinastía_Julio-Claudia Ameyugo_(Burgos) Copa_Cesar_Seoane Amplificador_de_aislamiento Coronel_Espora_(1867) Cristián_II_de_Dinamarca Depresion_(geologia) Ducado_Sajonia-Gotha-Altenburg Defekt Córax_de_Siracusa Ana_Maria_Giunta David_Collins Ducado_de_Lancaster America_Latina_y_el_mundo_en_la_Guerra_del_Pacifico Diego_Guidi Cornus_foemina_subsp._racemosa Digitalis_lutea Dactylochelifer_shinkaii Dan_in_Real_Life Coryphaenoides_alateralis Crupina_crupinastrum_var._matae Alfonso_Martínez_Garrido Culturismo Amaneció_de_Golpe Copa_Mundial_de_Futbol_de_2006_Cuartos_de_final Cépie Dominatrix Curt_Siewert Décimo_Silano Devoradores_de_cadaveres_(novela) Desmanthus_pernambucensis Destierro_penal Distrito_de_kono Dmitri_de_Pereslavl Distrito_de_taurija Alfonso_XII_de_España Amerimanga Curva_de_Simon_Kuznets ECW_General_Manager Dimitri_Pozharsky Dora_Cadavid Alumine Cordoba_Central Distrito_de_Cabanaconde Corsario_Negro

html map