Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Desindustrialización_(economia) Donia_digyna Division_B_(metro_de_Nueva_York) Cristo_yacente_de_el_pardo Cápsido Aleurodicus_dispersus Cymbidium_del_frio Earcomberto_de_Kent Desafio_2004 Dmitriyevski_(Adiguesia) Decapentaplegico Dorsal_de_Nazca Dzahuindanda Doctrina_filosófica Dialectalismo_activo Ecofin Dotaciones_de_Carabanchel CyL7_TV Copa_Mundial_de_la_FIFA_de_2010 Crash_Bandicoot_(serie) Dactylaea Almeirim_(Portugal) Ana_de_Borgoña Desigualdad_de_Tchebyshev Dactylispa_jiva Edgar_Vergara_Figueredo Copa_America_1997 Dover_(condado_de_Norfolk,_Massachusetts) Demografía_de_Vietnam Amour,_sexe_et_mobylette Dino_(mitología) Copa_de_la_liga_de_Polonia Alex_Wesker David_Hasselhoff Davyella D.J._Caruso Dean_Collins East_Hazel_Crest_(Illinois) Cuyo América_(álbum_de_José_Luis_Perales) Distrito_de_Rotenburg_(Wumme) Echaurren Alfombra_de_Kermán Dimpna_de_gheel Distrito_de_huacchis Dieppe_(Sena_Maritimo) Dicladispa_romani Diaphane_edulis Alto_Karabag Dr_No_(pelicula) Ebersbach_(bei_Döbeln) Demografía_de_Camboya Echinocactus_oxygonus Amazilia_hondurena Copa_de_la_España_Libre

html map