Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Fibra_lisa Filarmonica_Polaca_Baltica Felipe_Busiñac Elecciones_generales_españolas_(1993) El_Casar_(desambiguacion) Elric_de_Melniboné Fabula_(cuento) Estacion_de_Barcelona_Sagrera Energia_(localidad) Escuela_Rosarina_de_Fotografía Estilóbato For_all_the_cows Eusebio_Velez Erdisia_apiciflora Fernand_de_montessus_de_ballore Estree_Wamin FC_Spartak_Moscow Farnaces_I Edward_L._Shaughnessy Estación_Dos_Hermanos El_Carmen_de_los_Mártires Fernán_Ruiz_de_Castro El_convidado_de_piedra Estallones Enrique_de_Braisne Erie_(Illinois) Estomatitis_gangrenosa El_conquistador_de_Shamballa Eloxochitlan_de_Flores_Magon Estrella_masiva Escudo_de_La_Coruña El_Bejucal,_Morazan España_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Mexico_1968 Elecciones_autonómicas_gallegas_de_1985 Embraer_Legacy_600 Estación_Ferroviaria_de_Ermida Esch_sur_Sure Fortaleza-monasterio Fragmentacion_(reproducción) Evereux Eradan Estación_de_Méndez_Alvaro Este_es_el_romance_del_Aniceto_y_la_Francisca_de_como_quedo_trunco_comenzó_la_tristeza_y_unas_pocas_cosas_mas Francisco_Gonzalez_Ledesma Fiesta_de_Primavera_(episodio_de_Zoey_101) Ernest_Mérimée Estadio_Olímpico_Metropolitano Estadio_Municipal_Roberto_Bravo_Santibáñez El_abusador_y_el_conejito Esteban_Cabal Educación_artística El_último_Samurai Escalidoforos El_lindo_Don_Diego Fabiola_Areces_Berazaín

html map