Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Cabo_Sata Base_Teniente_Luis_Risopatron Chad_Mirkin Batalla_de_Argentoratum Balones_de_la_Copa_Mundial_de_Fútbol Casa_de_las_Bolas Boxeo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_2012_–_Peso_gallo_masculino Cametours Castillo_de_los_Agüero Campeonato_de_Wimbledon_1881 Bruno_Wallnofer Carcharodon Castillo_de_Cavas Battistino_del_gessi CJ_Sapong Brandeburgo-Bayreuth Biótopo Bota_de_Oro_1980–81 Binelli Catarman Centro_de_Investigación_Científica_y_de_Educación_Superior_de_Ensenada Canegra Carnival_Phantasm Bailando_por_un_Sueno_1 BennuGD Baisweil Cerdigo_(Cantabria) Carta_de_Banjul Brooklyn_Park_(Minnesota) Calan Cervatos_de_la_cueza Channel_Islands_Beach Cap_Ferret Centrocercus_minimus Basílica_de_Nuestra_Señora_de_la_Salud_(India) Carlota_I_de_Mexico Carlos_Camano Calcifuga Borges_de_Medeiros Campanula_glacialis Beecher_Falls Castillo_de_Ferrières Boadilla_de_Rioseco_(Palencia) Balduino_IV_de_Jerusalén Badminton_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Pekín_2008 Catedral_de_Santa_María_de_Sídney Bureau_of_Economic_Analysis Bole Besucherbergwerk_Segen_Gottes Carro_Mayor Benagéber Beduído Bupleurum_rissoi BOSS_HM-2_Heavy_Metal Berriatúa_(Vizcaya)

html map