Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Serguéi_Jachatrián The_Triptych Sacro_Colegio_de_Cardenales Take_Off_Your_Pants_and_Jacket Salvelinus_faroensis Sight_and_Sound Tinta_compatible Tapa_(Estonia) Takifugu_snyderi Scala_de_Milán Transformación_de_Mobius Templo_Parroquial_de_Santa_María_de_Peníscola Sólido_de_Catalan Teorema_de_completitud_semática Sabina_en_carne_viva._Yo_tambien_se_jugarme_la_boca The_Prophet:_The_Best_of_the_Works Talavera_de_la_Reina Samoes Synsphyronus_lathrius Suflí Simipour Strepera Surf's_Up_(canción) Spirastigma Sordes Trastorno_mixto_del_lenguaje_receptivo-expresivo Santuario_de_nuestra_señora_de_guadalupe Taurotraumatología Sebilj Sierra_y_Canones_de_Guara Selectarum_Stirpium_Americanarum_Historia Sthānviśvara Sciadodendron_excelsum Semana_Santa_en_Jumilla Sebastián_Álvaro Sergei_Vasilievich_Juzepczuk Talleres_Olinto_Gallo San_Pedro_de_Rocas Saga_Olkofra Sheldon_Plankton Sex_Machine Trastornos_de_la_ingestion_de_alimentos Samsu-Iluna Tratado_de_prohibicion_parcial_de_ensayos_nucleares Tenazas Samsung_QM5 The_Naked_Jungle Siphanthera_fasciculata Sati_(divinidad) Sobral_de_Monte_Agraco_(freguesia) Saint-Laurent_(Lot_y_Garona) Sumas_de_comprobación Saint_Aubin_de_Locquenay São_Luis San_Martín_del_Pimpollar_(Ávila)

html map