Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Beze Baró_de_Viver COL11A2 Beverīna Cedula_real Bajo_Aragón-Caspe Baia_mare Certhia_familiaris_mandellii Bandera_de_la_Territorio_Chileno_Antartico Cenbio Brigitte_Boehm Cañas_y_barro_(serie) Cajun_Dance_Party Charax Basil_al-Assad Banco_Mundial Casas_de_Juan_Núñez Campeonato_Mundial_de_Ajedrez_1986 Carlos_Manuel_Bocanegra Carbonilo_α,β_insaturado Brigada_de_Infantería_Mecanizada_"Extremadura"_XI Cajanus_inodorus Boys_don't_cry_(película) C_S_I_Miami Canal_White Casillas_de_Flores_(Salamanca) Campeonato_de_Italia_de_waterpolo_femenino Castellanismo_político Bangali-Fode_Koita Bautista_reformado BPS Boom_Gaspar Blas_Taracena_Aguirre Caesar_Rodney Canal_Finde Benjamin_Robert_Sigmund Camiro Capparis_orientalis Beauvoir_en-Lyons Cantón_de_Moÿ-de-l'Aisne Campeonato_Uruguayo_de_Fútbol_1982 Campeonato_europeo_de_gimnasia Camboulit Beas_de_Segura Campeonato_del_Mundo_de_clubes_de_hockey_patines Carl_Michael_Herlofsson Beuzec_Cap-Sizun Bugs_Bunny_on_Broadway Boncourt_sur-Meuse Baileya;_a_Quarterly_Journal_of_Horticultural_Taxonomy Beaufort-en-Argonne Casa_discográfica Campanula_hortensis Campeonato_Ecuatoriano_de_Fútbol_1962 Bo_hamburger

html map