Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Faro_de_marbella Eremiaphila_brevipennis Foodomica Fortaleza_de_San_Felipe_(Setúbal) Filípica Fisht Ferula_assafetida Estadio_Nacional_de_Suva Ersilio_Tonini Evolucion_diferencial Evolution_(canción_de_Korn) Efecto_Mozart Francisco_Fernandez_Gonzalez Egholm El_padre_Manolo Entreviñas_(Avilés) Epoca_feudal Fervença Ejercito_de_Liberacion_de_Sudan Educacion_en_la_Ciudad_de_Córdoba_(Argentina) Formación_Aquia Estación_de_Basauri_(Metro_de_Bilbao) Euonymus_alatus_var_microphyllus El_muneco_diabolico Eupatorium_caucasicum Eustaquio_III_de_Boulogne Edmundo_Novillo_Aguilar Eldorado_(EP) Edmond_Chrétien Francisco_Zumel Esquisse_Fl._Tristan_d'Acugna Fase_geométrica Episodios_de_Numb3rs Ernesto_II_de_Sajonia_Gotha-Altenburgo Ezequiel_Gutiérrez_Iglesias Elecciones_presidenciales_de_Colombia_(1874) Emilia_Bernal Estación_de_Alcoi Fagócitos Eucalyptus_aromatica El_tonel_del_tiempo Erupciones_historicas_de_Tenerife Euphorbia_troyana El_cunado/Rosalbita Escudo_de_la_provincia_de_León Fcs Escuela_de_vagabundos Faina Estrella_de_Kapteyn Estacion_Central_de_Bruselas Faraonivka Estación_Villa_Cañás Francesc_Vidal_i_Jevelli Erin_Daniels EuroCup_Challenge

html map