Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Cantón_Altagracia Cayo_del_Rosario Cementerio_de_los_Mártires_Revolucionarios Carrijuela Barrio_de_las_Mil_Casas Canaricultura Burkhardt_Gorissen Charbonnières_les-Bains Cedric_Mabwati_Gerard Beaumont-en-véron Batalla_de_Mons_Grapius Bishop's_Stortford Bittersweet_(canción_de_Sophie_Ellis-Bextor) Buenas_noches_y_Buenafuente Carey Badolato Bachiniva Burton_L._King Campeonato_Europeo_de_Piragüismo_en_Eslálom_de_2010 Bahia_de_Riga Caprice_No_24_(Paganini) Barbara_J._Stephenson BD+08_1427 Base_Vicecomodoro_Marambio Cantón_de_Vic_sur-Aisne Castillo_de_Alesga Cerro_de_San_Cristóbal Chantelle Castello_de_la_Plana_Castellón_de_la_Plana Calci Banovina_de_Croacia Cabeza_de_muchacha_(Leonardo) Bubulcus B.J._Tyler Blasco_Nuñez_Vela Calonemorchis Canton_de_Lesparre-Medoc Casevecchie Calomicrus_peyroni Cambay Back_in_black Carlos_Fernández_Lopez_Valdemoro Central_hidroelectrica_Chivilingo Boeuf_bourguignon Beloved Canarium_luxurians Bourbourg Berrocal_de_salvatierra Batalla_de_Dunkerque Babeau_bouldoux Biosfera_de_potsdam Causa_de_los_petroleros_de_las_heras Baránavichi Blind_Ambition Babosa_de_escleritos

html map