Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Heinkel_P.1079 Hans-Erich_Salkowski Art_Barr Guazubirá Annecy_le_Vieux Avión_de_linea Movistar_Moviles_de_Centroamerica Historia_de_San_Juan_de_Jarpa Hombres_(canción_de_Fangoria) Moda_(mineralogia) Arrecate Ayui_/_Tacuabé Guillermo_Berrio Miss_República_Dominicana_2013 Antoñito Haplomela_semiopaca Guardia_de_San_Miguel_del_Monte_Gargano Atalantycha Arbol_y_Hoja Azannes-et-Soumazannes Huéneja Arconte_basileus Apropiacion_original Historia_de_los_judíos_en_Estonia Hyun_Ki_Young Hernan_Peraza Ano_139_adC Atlantirivulus_haraldsiolii Antonio_Mondejar_Ortuno Argentinismo_exquisito Asperella_digitaria Asedio_de_Cáceres Astronesthes_splendida Hymenocallis_amancaes_subsp._herbertiana Aspidimorpha_equatoriensis Herman_Silva Hechizo_de_amor Asistencia_en_carretera André_Comte_Sponville Andres_García_Camba Aplosonyx_philippinensis Gustavo_Hernandez_Perez Hippopotamyrus_harringtoni Arethusa_(orquídea) Monte_Bellevue Australopithecus Astérix_el_Galo_-_Astérix_en_Bélgica Morandé_80 Anthelephila_cochleola Hormigon_proyectado Augusto_vels Minero_(desambiguación) Moisés_de_Leon Huehueteotl HD_135592

html map