Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Mea_Sharim Los_Caquitos_(Chespirito) Refugiado_judío Próspero_Garcia Microphis_brachyurus Maria_Alonso_Coronel Lobizon Gribovski_G-11 Merche_(cantante) Raúl_de_Juana Mañana_campestre_(álbum) Gran_Premio_de_Holanda_de_1966 Miguel_Ydigoras_Fuentes Manuel_José_Bonett Ramblers_F._C. Raska_(region) Prefectura_de_Rincon-Castillejos Quadrans Maka Marco_Horacio_Pulvilo Micrelenchus_sanguineus Masia Regaetton Professor_X Los_Carriones_(desambiguación) Luis_Poirot Magda_Goebbels Max_Rudolf Psittrichas Mercedes-Benz_C-202 Rangers_de_Whitcomb Pozo_del_Hato Gordian_El_Guerrero Manturon Mas_falsas_apariencias Miguel_Primo_de_Rivera_y_Urquijo Gran_Sertón Mentiroso_compulsivo Grand_Prix_Hassan_II Microrregiao_de_Bauru Quinones_de_Leon Merry_Go_World Gohatto Qore MSC_Splendida Ramonville-Saint-Agne Luis_Carlos_Sarmiento_Angulo Ragnar_Anton_Kittil_Frisch Lucha_Deportiva Provincia_de_Sirdarin Manuel_Blasco Lorenzo_Guerrero_Gutierrez Mahonia Gohan_(alimento) Pūrva_mīmamsa

html map