Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

William_Fernández Vicente_Guerrero_(desambiguación) Ciudad_de_Arecibo Albert_Jacquard Achryson Várice Christian_Althing Vulcanodon Chinvali Chitré_(desambiguación) Ciruelos_del_pinar City_of_Creede_(Colorado) Virgen_de_carejas Yamí_(diosa) Adrien_Niyonshuti Villers_Robert Vienna_(desambiguación) Victoria_Kamāmalu Cleptoparásito Abeja_de_Nueva_Orleans Achille_Castiglioni Alcalá_de_Ebro_(Zaragoza) Velizy-Villacoublay Comuna_3_La_Despensa Acentroptera_ohausi Citrus_×_sinensis_subsp._lusitanica Abies_himalayensis Verbascum_phlomoides_var._thapsiforme A_CDE Cinnamomum_porphyrium Cirsium_chodatii Aldealsenor Club_de_Remo_Suances Adolf_Gustav_von_Götzen William_Paley Wow!_Wow!_Wubbzy! Chin-Chin Conde_de_Cocentaina Accion_integralista_brasilena Zhu_Youtang Alcarràs WCDMA Villablino_de_la_Ceana Clarias_teijsmanni Adnan_Al_Taliani Albero_Alto Communauté_de_communes_de_Ribeauvillé Ajo_puerro Chrysolampra_tuberculata Children_of_Bodom Vaesita Volcan_Quezaltepec Yaia_y_Viyaia Vena_emisaria_occipital Versalilla

html map