Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Augusto_Conte_Lerdo_de_Tejada Grândola,_Vila_Morena Autorretrato_cerca_del_Gólgota Arboreto_de_la_fundacion_Barnes Anna_Tatangelo HD_148857 Atetosis H.A._Rey Mortadelo_y_Filemon_-_El_cochecito_leré Andre-Antoine_Ravrio Arte_de_Roma Moya_ferox Heloísa_Seixas Andryala_ragusina Horno_electrico Anthelephila_philippinenis I_turn_to_you Guillermo_Blest_Gana Asociación_de_atletismo_de_norteamérica,_centroamérica_y_el_caribe Anunciación_(Leonardo,_Louvre) Antares_(Arizona) Aspasia_psittacina Andhim Mr_Griffin_Goes_to_Washington Asaf_Abdrakhmanov Homaloptera_leonardi Anita_Pádár Millón_de_trillones Argyroderma_schuldtii Atalbeitar Availles_Limouzine I'm_on_a_Boat Atlético_cihuatlán Araeoncus Montvendre Heterorhachis_spinosissima Arteria_cólica_derecha Arundo_canescens Honestiores_y_humiliores Ariete_(D-36) HD_1461 Montierchaume Arco_del_portillo Historia_de_Rancagua IBES Molarotto Atlético_cihuatlan Atlético_Club_San_Martín_(Mendoza) Montignac_le_Coq Andrés_Escobar Holland_Taylor Andesina Hasta_que_te_conocí Asociacion_para_el_estudio_del_pico_del_petróleo_y_del_gas Anacarnina

html map