Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Sevada Sean_Kanan Sould_Food Teorema_de_Herbrand-Ribet Shayj_al-islam Teatro_Gayarre Tiro_con_arco_con_diana Thomas_Gage_(botanico) Tierra_Adentro Santos_que_yo_te_pinte Santuario_Nanyou Torrent_(Gerona) Tercera_Division_de_España_1979/80 Stephanie_Brown_Trafton Segregación_religiosa Scirtes_palawanensis Segundo_tratado_romanocartagines Stiphodon_hydroreibatus Tommy_Johnson_(1900) Sassola San_Ildefonso_(Barcelona) Sobrado_(arquitectura) Sergio_sanchez_martínez Speck_(desambiguacion) Shinji_Mikami Sarod Tanque_externo Sistema_Ferroviario_Central_(Venezuela) Timoteo_Griguol Saint-Julien-le-Faucon Toyota_Park Scott_Machado Segunda_Republica_del_Turkestan_Oriental Soil_(banda) Traslacion_(fisica) Sur_de_Mexico Sarah_Stanton Tiluchí_lomirrufo Soft_tenis_en_los_Juegos_Asiáticos_de_2006 Sak_Chik Sainte_Agnes_(Isère) TI-80 Saint-Martin-au-Bosc The_Suburbs Schedul._Orchid. Selección_de_basket_de_Argentina Sainte_Beuve-en-Riviere Soizy_aux-Bois The_hot_dogs Transportes_Unidos_de_Asturias Taketomi Total_(album_de_Belinda) Skadi_(luna) Trebol_de_prado Soldanella_alpina_subsp._cantabrica

html map