Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Calamento_de_montaña Campo_Imperatore Campo_de_concentración_Natzweiler_Struthof Bosque_nacional_El_Yunque Carpesium_scandens C.F.Wolff Año_262_adC Beach_90th_Street_(linea_Rockaway) Caballeros_de_San_Lazaro Batalla_de_Koromogawa Can_(construcción) Brienne-le-Château Bombycodendron Canal_de_Malta Campeonato_Paraguayo_de_Futbol_2000 B-side_ourselves Banadir Campana_de_Waterloo Canal_Bastroe Catedral_de_los_Santos_Ninos_Justo_y_Pastor_de_Alcalá_de_Henares Castillo-Palacio_de_Tarrasa Cesar_Augusto_Jattin_Feris Campo_de_caso Balón_de_Oro_1985 Cesáreo_de_Nacianzo Castellonet_(Valencia) Caqueta_(departamento) Ceratinopsis_alternatus Bitimol Calor_especifico Barranco_de_Castellfollit Cavas_Codorniu Bercero Carmelitas_Descalzas Bhavisya_Puraṇa Bahia_de_Mecklemburgo Biblioteca_Argentina_"Dr._Juan_Alvarez" Bicicleta_elíptica Bentley_brooklands Casiopea_(astronomía) Bucrán Cementerio_de_Skogskyrkogården Bernardo_III_de_Tolosa Castillo_de_Colltort Callionymus_kotthausi Cecilia_López_Filoso Cataratas_de_Kongou Canada_Juncosa CEEM Cabanillas_(León) Caccodes_rugiceps Boeing_AH_64_Apache Břetislav_Pojar Beatriz_Enríquez_de_Mendoza Briga_Novarese

html map