Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Distritos_de_Albania Cultura_Tayrona Edison_Villegas Ecuacion_de_Henderson-Hasselbalch Dioscorea_goeringiana Alta_Distinción_de_la_Generalitat_Valenciana Distrito_de_cerro_azul Darmstadt_(región) Dragón_Negro Cyphon_graecus Copa_Mundial_de_Futbol_Juvenil_de_2011 Alfonso_Ferandez_de_Cordoba_y_Figueroa Ducado_de_Spoleto Daniel_Joseph_Kraus Doncourt-les-Longuyon Courchapon Ampelis_rubrocristata Copa_Intercontinental_1997 Corysanthinae Distrito_de_Manawatu Cortes_de_Tortosa Daone Donauwörth Duque_de_Exeter Distrito_de_La_Flèche Créditos_finales Aleuroclava_papillata Distrito_electoral_de_Union_(condado_de_Madison,_Nebraska) Dorcopsulus Crixás_do_Tocantins Dienne Diccionario_del_Diablo Diocesis_de_Medellin Dienerella_kerzhneri Diablos_de_Naiguata Células_adiposas Distrito_de_pausa Cítiso East_Hartford Diego_Díaz_Porras Douglas_Nöel_Adams Amor_mío_(México) Diorama_(banda) Distrito_de_Meissen Diabrotica_arcuata Demolition_lovers Alicia_de_Armenia Divisiones_censales_de_Manitoba Distrito_de_Oxamarca Crocanthemum_glomeratum Densitometria Alfonso_VI_de_Aragon Doklady_Akademii_Nauk_Uzbekskoi_S._S._R. Código_sangriento Earswick_(Yorkshire_del_Norte)

html map