Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Asko Hollie-Jay_Bowes Hippuris Gripe_asiática Hysterochelifer_cyprius Guelo_Dilone Ateneo_de_La_Laguna Motor_Ibérica Mortadelo_y_Filemon_El_plano_de_Alí-gusa-no Guerra_relámpago Artefacto_(error_de_observación) Montmaur_(Aude) Idioma_chatisgari Gymnogrammitis Guerra_de_los_agraviados Artaxata Arnaud_Trambouze Antón_Makárenko Aristakés Ayuínandí Andrea_Levy Asambleas_demócratas_de_Alaska_2008 Montaña_de_sal_de_Cardona Montigny-sur-Armancon Montehano Hans_Lewy Asociacion_de_Futbol_No_Amateur_de_Napo Apódidos Ano_1900 I've_Had_Enough Ano_160_adC Helen_Parr Arresto_y_asesinato_de_Ngo_Đình_Diem_Jean_Baptiste Astolfo_Tapia_Moore Helianthemum_escurialense Movistar_TV_Digital_HD Atlético_lagunero Momisia_chichape Mordhau Asociación_de_atletismo_de_oceania Montes_Cambricos Arenaria_loscosii Arquitectura_Italianizante Huesa_Tacana As_Long_As_You_Love_Me Arundo_palustris Morulaeplectinae Hontanaya_(Cuenca) Hernán_Núñez Aramis_Álvarez_Pedraza Haji_Muhammad_Chamkani Armisticio_de_Bolonia Hipótesis_de_Sapir-Whorf Grúa_Kockums Aphyosemion_labarrei

html map