Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Combinado_nórdico_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Oslo_1952 Viola_tidestromii Viçosa_(Minas_Gerais) White_Robe Acido_teicoico Vilar_de_Cuiña Wetteraukreis Aborlan Constantin_Francois_Chassebœuf_de_La_Giraudais Claus_von_amsberg Alberto_Jorge_García_Carpizo Verrucachernes_sublaevis Chun_Doo_hwan Vittorio_Apollo Condé_Sainte_Libiaire Valle_de_Lecrín Whole_Foods_Market_Inc. Ciudad_de_Buenos_Aires_(Argentina) Vino_frances Conan_Stevens Condado_de_Sakala Viella_(Lérida) Aeritalia Acrocephalus_arundinaceus_australis Absolut_Vodka AS-347 West_Reading_(Pensilvania) V_S._Naipaul Agarrarropa Al_Neri Alamedilla Abralaite Circle_of_Life Ciénaga_de_Oro_(Cordoba) Cheilinus_chlorourus WWI Columeliáceas Compact_Disc_-_Read_Only_Memory Alberto_Carrillo Colegio_Oficial_de_Pilotos_de_Aviación_Civil Chi_Ling_Dai_Cheng Wigerico_de_Lotaringia Concentracion_molar Zwetschgenknödel A_Caribbean_Mystery Colophon_primosi A_camp Albies Albert_Gore_Jr. Aeropuerto_Internacional_de_Pekín_Capital Aeropuerto_de_Paro Agaváceas Alberto_Beingolea Velingrad Valparaiso_de_Abajo

html map