Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Hebridas Monasterio_de_Sant_Andreu_de_Tresponts Ministerio_de_Economía_de_Argentina Monedas_de_euro_de_España Atherton Morrazo Monitor_monocromático Historia_de_la_aeronautica Hermandad_del_Rocio Hardicanute Mordellistena_majuscula Hypoplatynectes Monumento_al_Indio_Comahue Guamo_bobo Andres_Venegas_García Associacao_atlética_ponte_preta Aperittochelifer_protractus Astrotrichilia Huarte_Mendicoa_HM-1 Antsiranana_(provincia) Asociacion_Estadio_La_Union Antonio_Pasquali Humaitá_(Neembucú) Hasier_Arraiz Annay_(Nièvre) Guigursis Hasan_el_Haski Harry_Mackenzie Mundial_de_fútbol_femenino_1999 II_Distrito_Electoral_Federal_de_Colima Hans_Scharoun Headlines_And_Deadlines:_The_Hits_Of_A_ha Historia_del_Heavy_metal Mordellistena_rufomaculata Gui_Montag Muerto_en_accion Mono_(Johnny_Test) Mordella_sultiatronotata Hiroki_Kuroda H_49 Gymnarrhena_balansae Hermandad_de_la_Santa_Cena_(Astorga) Andrés_de_Rubira Grumman_C_2_Greyhound Hexápolis_dorica Mm_c_d.a. Astillero_imabari Augerville_la-riviere Archipiélago_Nordenskiöld Guasch Honda_Serie_CB Hodenc_l'Evêque Aphyosemion_calliurum Aristolochia_pandurata Anadenia_manglesii

html map