Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Francisco_Laina Forléans Ernesto_Ocampo El_Sultanato_Mahra_de_Qishn_y_Socotra Explosión_sónica Especiación_simpátrida Francisco_Victoria Federación_de_Ajedrez_del_Principado_de_Asturias Festival_Internacional_de_Cómic_de_Lucca Episodios_de_Twin_Peaks FC_Naftan_Novopolotsk Enfermedad_de_Pompe Expansión_isotérmica Ehretia_acuminata Educación_horizontal Exocitosis_regulada Estación_de_Gran_Vía Festival_de_Eurovisión_de_Jóvenes_Músicos_1982 Fauna_extinta_de_la_Península_Ibérica Es_por_amor El_prado_(pelicula_de_1979) Fiscal_general_de_los_estados_unidos Francisco_Emmanuel_López_Barrera Edward_Janczewski Enrique_Torino Equipo_Córdoba Estadio_Enrique_Torres_Belón Esteban_Klisich Francois_Marius_Granet Flavio_Sosa_Villavicencio Filosofia_para_principiantes Francisco_Hernández_(futbolista_mexicano) Fernando_García_de_Cortázar_Ruiz_de_Aguirre Embajada_de_argentina_en_chile El_Castillo_de_Tarjarja Estacion_de_Kabiezes Ex_Ingenio_San_José Eje_helicoidal Emil_Gargorov Estacion_de_Valencia_Cabanyal Ernesto_Gunther,_duque_de_Schleswig_Holstein-Sonderburg-Augustenburg Forbes_(banda) Fast_and_Furious:_Aun_más_rápido Eduardo_Sanchez_de_Fuentes Francesc_Valls_Calzada Federación_de_Básquetbol_de_Qatar Extensor_ulnar_del_carpo Estacion_Ordoqui Etoile-sur-Rhone Esgrima_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_2012_–_Sable_en_equipo_masculino Festival_Nacional_del_Folclore,_de_Cosquín Falso_Profeta Enrique_Rodriguez_Larreta Feng_Wei Fauna_de_la_península_ibérica

html map